KOJA

Koja [kåj`a], sb. 1. Svensk ord for "hytte, lille hus" eller "hule". 2. En minimalistisk bygning i bæredygtige materialer, der giver en immersiv naturoplevelse.

A treehouse in a forest.
De fleste designere anskuer design fra brugerens perspektiv. Jeg anskuer det også fra miljøets perspektiv.
Kristian Talvitie

Med udgangspunkt i både et ansvar over for fremtidens generationer og planeten, såvel som indsigten om, at hvis vi ikke tager bedre hånd om miljøet, vil der ikke være nogen brugere, har denne finske designer sat sig for at skabe noget attråværdigt og realistisk. Noget der opfordrer besøgende til at huske deres lokalmiljø og deres rolle i det. Og igennem den øvelse at tilskynde til handling i forhold til den nuværende klimakrise.

KOJA er et bud på 2021-konkurrencens tema "fremskridt", der tilskynder til samfundsmæssige fremskridt ved også at tilbyde potentielle løsninger på relevante problemer, såsom den førnævnte klimakrise. Hytten er skabt i bæredygtige materialer, såsom træ og uld og er essensen af både Polestars designsprog og bæredygtighedsværdier. KOJA symboliserer et skifte både i måden, vi bruger materialer på, og måde vi definerer rum på.

KOJA imponerede 2021 Polestar Design Contests dommerpanel nok til at få tildelt en hæderstale. Og vi var alle så imponerede over idéen, at vi var nødt til at realisere den.

KOJA blev samlet i et kunst- og designcenter i det sydvestlige Finland, kaldet Fiskars, som en del af Fiskars Village Art & Design Biennale og er det første bidrag til Polestar Design Contest, der er blevet realiseret i 1:1-skala. Med en beskrivelse som en "aktuel, egalitær platform for møder mellem skabere og entusiaster" er Biennale et naturligt habitat for Talvities banebrydende design.

01/06

The exterior of KOJA.

"Det er forunderligt, hvor godt det passer til vores brands værdier", fortæller Martin Österberg, Head of Marketing for Polestar Finland. "Det er smukt i sin enkelthed, og det faktum, at det er lavet at lokalt skovet gran, fremhæver vores fokus på bæredygtighed".

"Vi mener, vi har fundet det perfekte hjem til det her på Biennalen", fortsætter Österberg med henvisning til både eventets designfokus og til, at KOJA ikke vil være den eneste mikrobygning i området. Biennales House by an Architect-udstilling huser "Hammoc" af AS LL TK, så vel som Aalto Wood Studios "Kore", der sammen med andre økologiske mikrohuse demonstrerer, at mindre byggerier kan have en enorm indvirkning på vores måde at overvinde klimakrisen på.

Og når gaderne og stræderne i Fiskars bliver for smalle til, at en Polestar 2 kan komme frem, står den elektriske knallert Makka Polestar edition by CAKE klar til at tage over, så ens emissionsfrie udforskning kan fortsætte på to hjul.

Selv et ord, der betyder det samme på svensk "koja", tysk "Koje", og endda japansk "こや" (ja, samme udtale), kan få en ny betydning. Nu henviser det også til en genfortolkning af, hvad det vil sige at være ude i naturen. Et neddroslet materiale- og energiforbrug for en storslået oplevelse. En nyfortolkning af hvad Polestar kan være. Og en måde til at tilskynde fremskridt og forandring, især vedrørende miljøproblemer.

Relateret

Ræs mod en tidligere rally-mester i bakgear i Polestar 4

To kørere. Én iset bane. Polestar 4. Og et racerløb i bakgear.