Avslöjar en hemlighet från Nürburgring Nordschleife

Cyan Racing stannade kvar på Nürburgring Nordschleife efter fjolårets WTCC-tävling, VM i standardvagnsracing, för att genomföra ett hemligt test.

Målet var att ta prestandan i Volvo S60 Polestar-gatbilen så långt som möjligt.

Resultatet var rekordbrytande och lärdomarna var så viktiga, inte bara för gatbilsutvecklingen men även för tävlingsteamet.

Detta innebar att vi var tvungna att hålla det hemligt under ett helt år och vi avslöjar det först nu, dagarna innan vi återvänder till WTCC Race of Germany 2017.

Video: https://youtu.be/qip8y2LtzMc
WTCC-programinfo: http://wtcc.polestar.com

Kontaktdetaljer:
Duncan Forrester
Vice President, Global Head of Public Relations and Communications
duncan.forrester@polestar.com
+44(0) 7768 877877

Johan Meissner, Press Manager
johan.meissner@polestar.com
+46(0)70 241 3234

Om Polestar
Polestar är Volvo Car Groups prestandagatbils-märke och grundades av Polestar Racing som idag går under namnet Cyan Racing. Starten av Polestar var resultatet av viljan hos Cyan Racings ingenjörer att utforska hur tekniken bakom de stora framgångarna i racing kan appliceras på prestandan i Volvos gatbilar. De första konceptbilarna lanserades 2010 och de första produktionsbilarna, baserade på Volvo S60 och V60-modellerna, var klara 2012. Under 2015 köpte Volvo Cars företaget Polestar Performance. I dag bygger Polestar S60 och V60 Polestar-modellerna, en 367-hästars prestandagatbil. Företaget erbjuder även Polestar Engineered-hårdvaruuppgraderingar och drivlineoptimeringar för existerande Volvomodeller.

Om Cyan Racing
Företaget grundades 1996, drivs privat och är i dag känt som Cyan Racing. Företaget har varit Volvo Car Groups officiella motorsport-team sedan starten. Cyan Racing har tagit flertalet titlar tillsammans med Polestar under namnet Polestar Cyan Racing och jagar i dag framgångar i WTCC samt Swedish GT, tävlandes med Volvo S60 Polestar-modellen.